28 Ekim 2021

Su Yalıtımı Nedir?

Binaların su ve neme karşı korunması için yapılan yalıtım uygulamaları genel olarak su yalıtımı başlığı altında toplanır. Bu açıdan bakıldığında su yalıtımı; binaların her yerden gelebilecek su veya neme karşı daha dayanıklı olması için yapılan yalıtım uygulamasıdır. Su yalıtımı faydaları azımsanmayacak kadar çoktur. Binaların korozyona karşı korunmasını, bina taşıyıcı elemanlarının çürüme ve deformasyona karşı dayanıklı olmasını sağlayan su yalıtımı ile nem, küf, yosun oluşumu engellenir. Su yalıtımı yapılmış binalar “geçirimsiz yapı” olarak tanımlanır ve bu özellik binanın ekonomik değerini artırır. Su yalıtımı alanında o denli ilerleme kaydedilmiştir ki artık su altında dahi binalar inşa edilebilmektedir. Eğer su yalıtımında bu denli ilerleme kaydedilmemiş olsaydı su altında giden metrolar, denizaltılar, binalar yapılamazdı.

Hangi Durumlarda Su Yalıtımı Yaptırmak Gerekir?

Genel olarak su yalıtımı tüm binalarda zorunlu  bir ihtiyaçtır. Ancak eski binaların pek çoğunda ne yazık ki su yatımı ile ilgili bir çalışma yapılmamıştır. Yeni ve modern mimarî özellikler taşıyan binalarda ısı yalıtımı gibi su yalıtımı da yapılmakta ve insanlara daha konforlu yaşam alanları sunulmaktadır. Peki, su binaya nasıl ulaşır? Suyun binaya girmesi için farklı yollar vardır. En yaygın olanı suyun çatı, pencere, terastan sızması ve bina yüzeyine nüfuz etmesidir. Mantolama yapılmamış binalarda iç ve dış ortamdaki sıcaklık farkı nedeniyle oluşan sıcaklık köprüleri nedeniyle oluşan yoğuşma sonucu su bina yüzeyine ve taşıyıcı elemanlara ulaşır. Su yalıtımına yönelik yanlış uygulamalar da suyun binaya ulaşmasına neden olur.

Su Yalıtımı Olmayan Binalarda Ortaya Çıkan Problemler

Su yalıtımı, binaların ömrünü uzatan en önemli uygulamalardan bir tanesidir. Beton yüzeylere en fazla zarar veren su ve nemdir. Yüzeyleri suyun ve nemin olumsuz etkilerinden kurtarmak için su yalıtımı yapılmalıdır. Su yalıtımı yapılmamış binalarda görülen en büyük problem korozyondur. Korozyon, binaların taşıyıcı elemanlarının çürümesi ve bina yükünü taşıyamaz hale gelmesidir. Su yalıtımı olmayan binalarda, sadece dış yüzeylerde değil yaşam alanları olan evlerde de küflenme, yosunlaşma, nemlenme gibi problemler ortaya çıkar. Tesisat sistemi de korozyona bağlı olarak çürümeye ve işlevini kaybetmeye başlar. Bütün bu olumsuzluklarla mücadele etmenin en kolay yolu, binaların su deposu, duvar, çatı, pencere kenarları ve pencere ahşapları vb. alanlarında su yalıtımı yapılmasıdır.